Dziewięć dwuosobowych zespołów rywalizowało ze sobą 10 kwietnia w konkursie „Moja potrawa wielkanocna”. Odbył się on w makowskim Centrum Kształcenia Praktycznego i skierowany był do uczniów Zespołu Szkół im. Żołnierzy Armii Krajowej, którzy kształcą się w klasach gastronomicznych.
Celem konkursu było rozwijanie kreatywności, pasji i umiejętności gotowania wśród przyszłych kucharzy. Zmagania zostały przeprowadzone w dwóch etapach, z czego każdy trwał po 90 minut. Przez ten czas uczestnicy musieli przygotować swoje potrawy oraz uporządkować stanowisko pracy. Nad ich bezpieczeństwem czuwały Sylwia Rydzewska, Barbara Rogalska oraz Halina Szymańska.
Po każdym etapie drużyny musiały przedstawić efekty swojej pracy członkom komisji, w skład której wchodzili: Grażyna Gajewska, Anita Kurowska oraz Andrzej Cesarski.
Jury przyznawało punkty za smak, wygląd i prezentację dania. Pierwsze miejsce przyznano uczniom klasy III Technikum Gastronomicznego – Jarosławowi Mosakowskiemu i Kamilowi Gołębiewskiemu, którzy przygotowali rewelacyjną pierś z kaczki z chutheyem żurawinowym. Drugie miejsce należało do uczennic klasy II TG – Magdaleny Grochowskiej i Karoliny Ignaczak za kurczaka z „niespodzianką”. Trzecią lokatę zdobyli uczniowie klasy pierwszej – Ewelina Jabłońska i Marcin Załęski, którzy zachwycili jury nie tylko smakiem domowego żuru, ale również i sposobem jego podania. Zwycięzcy otrzymali nagrody oraz dyplomy.
Inicjatorami, pierwszego tego typu przedsięwzięcia byli nauczyciele pracujący w CKP oraz jego dyrektor – Andrzej Cesarski.
Sylwia Zasłonka
Po każdym etapie drużyny musiały przedstawić efekty swojej pracy członkom komisji, w skład której wchodzili: Grażyna Gajewska, Anita Kurowska oraz Andrzej Cesarski.
Jury przyznawało punkty za smak, wygląd i prezentację dania. Pierwsze miejsce przyznano uczniom klasy III Technikum Gastronomicznego – Jarosławowi Mosakowskiemu i Kamilowi Gołębiewskiemu, którzy przygotowali rewelacyjną pierś z kaczki z chutheyem żurawinowym. Drugie miejsce należało do uczennic klasy II TG – Magdaleny Grochowskiej i Karoliny Ignaczak za kurczaka z „niespodzianką”. Trzecią lokatę zdobyli uczniowie klasy pierwszej – Ewelina Jabłońska i Marcin Załęski, którzy zachwycili jury nie tylko smakiem domowego żuru, ale również i sposobem jego podania. Zwycięzcy otrzymali nagrody oraz dyplomy.
Inicjatorami, pierwszego tego typu przedsięwzięcia byli nauczyciele pracujący w CKP oraz jego dyrektor – Andrzej Cesarski.
Sylwia Zasłonka
Komentarze (0) pokaż wszystkie komentarze w serwisie
Dodaj komentarz Odśwież
Dodawaj komentarze jako zarejestrowany użytkownik - zaloguj się lub wejdź przez