Wtorek, 11 grudnia 2018. Imieniny Biny, Damazego, Waldemara

Karniewianie z Laurem Marszałka

2015-05-14 12:00:00 (ost. akt: 2015-05-13 12:14:38)

Podziel się:

Henryka i Stanisław Myszkowie z Karniewa zostali laureatami konkursu o Laur Marszałka Województwa Mazowieckiego. To już drugi tego typu ich sukces.

W tegorocznej, ósmej już edycji kulinarnego konkursu o Laur Marszałka Województwa Mazowieckiego, wybrano najsmaczniejsze, najlepsze i najzdrowsze produkty żywnościowe wytwarzane na Mazowszu w 2014 r. Komisja konkursowa nie miała łatwego zadania. Do rywalizacji zgłoszono aż 147 produktów. W rezultacie wyłoniono 14 laureatów i przyznano 6 wyróżnień. Zwycięzcy otrzymali grawerton oraz wybraną przez siebie nagrodę rzeczową, np. grill, komplet garnków czy nawigację samochodową.
Uczestnicy rywalizacji z całego województwa byli oceniani w dwóch grupach – producenci indywidualni i przedsiębiorcy produkujący żywność z przeznaczeniem na sprzedaż rynkową. W każdej grupie wybrano laureatów z kategorii: wyroby piekarnicze, wyroby cukiernicze, przetwory mięsne i produkty pochodzenia zwierzęcego, przetwory owocowe i warzywne oraz produkty pochodzenia roślinnego, produkty mleczarskie, miody i napoje. Swoim produktem w grupie producenci indywidualni – czarną porzeczką z cukrem - zachwyciło małżeństwo z Karniewa.
Jak powstaje ten smakołyk? Dojrzałe owoce czarnej porzeczki po przebraniu i umyciu są szybko ucierane z niewielką ilością cukru. Tak otrzymana masa przechowywana jest w temperaturze minimum -18 stopni Celsjusza. Przed spożyciem poszczególne porcje poddawane są naturalnemu rozmrożeniu w warunkach chłodniczych (produktu nie wolno podgrzewać). Taka technika przygotowania i przechowywania zapewnia naturalny smak, zapach i aromat oraz dużą zawartość witamin. - Jest to przepis stosowany przez nasze mamy czy babcie. Przetworu tego nie robi się zbyt dużo, tylko do bieżącego użytku, ponieważ nie jest pasteryzowany i szybko mógłby się zepsuć – tłumaczy Henryka Myszka.
Małżeństwo prowadzi gospodarstwo agroturystyczne i zagrodę edukacyjną w Karniewie. - W zagrodzie tej prowadzę zajęcia z dziećmi z tkactwa, mąż zaś edukuje je w zakresie sadownictwa. Ponadto zapraszamy dzieci do brania udziału w wytłaczaniu soku z naszych jabłek – dodała nasza rozmówczyni.
Myszkowie w zasadzie co roku biorą udział w tym konkursie, zgłaszając potrawy ze swojej kuchni. - Pierwszy laur otrzymaliśmy w 2009 r. za jabłko, które rosło w naszym sadzie – wspomina pani Henryka.


Marlena Grzeszczak

Komentarze (0) pokaż wszystkie komentarze w serwisie

Dodaj komentarz Odśwież

Dodawaj komentarze jako zarejestrowany użytkownik - zaloguj się lub wejdź przez FB