Piątek, 23 czerwca 2017. Imieniny Albina, Wandy, Zenona

Regionalne potrawy z Laurem Marszałka

2016-05-25 11:17:02 (ost. akt: 2016-05-25 11:17:05)

Podziel się:

Masło wiejskie, Szczupak z Orzyca – kilka przysmaków z północnego Mazowsza znalazło się w gronie wyróżnionych w tym roku w konkursie Laur Marszałka. To już jego dziewiąta edycja.

Jego ideą jest promocja produktów regionalnych, lokalnych i tradycyjnych. Dotychczas w ośmiu edycjach zgłoszono około 700 produktów, z czego 127 nagrodzono.
„W tym roku rozszerzyliśmy formułę konkursu, dodaliśmy nową, ósmą kategorię – ryby i przetwory rybne. Tegoroczna edycja była na bardzo wysokim poziomie. Duży problem z wyborem najlepszych smaków miało jury. Wszystkie prezentowane wyroby spełniały wymogi konkursu, w którym główne kryteria to: wysoka jakość produkcji, kultywowanie i popularyzowanie mazowieckiej tradycji kulinarnej, a także oryginalność w podejściu do tematu żywności i innowacyjności przetwórstwa” – relacjonuje mazowiecki urząd marszałkowski.
Zgłaszający swoje wyroby byli oceniani w dwóch grupach – producenci indywidualni i przedsiębiorcy produkujący żywność z przeznaczeniem na sprzedaż rynkową. W każdej z nich wybrano laureatów ośmiu kategorii: wyroby piekarnicze, cukiernicze, przetwory mięsne i produkty pochodzenia zwierzęcego, przetwory owocowe i warzywne oraz produkty pochodzenia roślinnego, produkty mleczarskie, ryby i przetwory rybne, miody i napoje.
Wśród laureatów konkursu sporo było z północnego Mazowsza. Prezentujemy ich poniżej.
dk

APLA
Z Laurem Marszałka
PRODUCENCI INDYWIDUALNI

Kategoria – Wyroby cukiernicze
Gospodarstwo Agroturystyczne „Chata Pod Dębami” Henryki i Stanisława Myszków z Karniewa, powiat makowski za Napoleonkę (nagroda – elektroniczna niania).
Napoleonka to ciasto złożone z dwóch płatów ciasta francuskiego, przełożone kremem budyniowym, obficie posypane cukrem pudrem. Dzięki staranności wykonania i użyciu naturalnych składników, napoleonka jest produktem o wyśmienitym smaku. To wyjątkowe ciasto godne najlepszych okazji.

Kategoria – Produkty mleczarskie
Marek Zalewski z Nowego Pawłowa, gmina Czernice Borowe, powiat przasnyski za Masło wiejskie (nagroda – kosiarka).
Masło śmietankowe wykonuje się w maselnicy. Ukwaszoną śmietanę uzyskaną
z mleka ubija się do momentu uzyskania grudek masłowych. Maślanka ma być bezbarwna. Po odcedzeniu maślanki grudki masła przepłukujemy dwukrotnie wodą z kranu (badaną przez sanepid). Masło wyrabiane jest w maselnicy i formowane drewnianą łyżką na osełki. Produkt może być przechowywany w chłodni do 5 dni.

Kategoria – Ryby i przetwory rybne
Elżbieta Kaczorek z Wymysłów, gmina Krasnosielc, powiat makowski za Szczupaka z Orzyca (nagroda – mikser).
Szczupak serwowany jest na podłużnym półmisku w całości, z głową i ogonem, pozbawiony kręgosłupa i ości, zalany galaretą i udekorowany „kwiatami” z warzyw. Farsz zrobiony jest z mięsa ryby z niewielkim dodatkiem kaszy manny, podsmażonej cebulki i czosnku, bułki tartej oraz jajka, z posiekaną natką pietruszki. Galareta robiona jest z wywaru z ryby, z dodatkiem żelatyny spożywczej. Gotowy szczupak może być też pokrojony w plastry przełożone plasterkami cytryny. Jego walory podnosi opanowana przez gospodynię sztuka carvingu – wspaniała dekoracja potrawy przyciągająca wzrok i wyróżniająca danie spośród innych.

Kategoria – Owoce, warzywa, przetwory owocowe i warzywne; produkty pochodzenia roślinnego
Zespół Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego w Golądkowie, gmina Winnica, powiat pułtuski za Pasztet z soczewicy czerwonej z ziarnami dyni i pestkami słonecznika (nagroda - pakowarka próżniowa).
Pasztet z soczewicy jest bardzo delikatnym, dietetycznym daniem. Soczewica jest surowcem o dużej wartości odżywczej, a co za tym idzie – właściwościach zdrowotnych. Zawiera dużo białka, które może być alternatywą dla białka pochodzenia zwierzęcego. Jest bogatym źródłem ważnego dla serca potasu i potrzebnego szczególnie kobietom w ciąży kwasu foliowego.

Kategoria – Wyroby piekarnicze
Regina Zagroba z Nowej Ruskołęki, gmina Andrzejewo, powiat ostrowski za Bułę drożdżową z kruszonką (nagroda – kosiarka).
Buła drożdżowa z kruszonką ma piękny zapach (szczególnie po wyjęciu z pieca) oraz niepowtarzalny smak. Aby osiągnąć oczekiwany efekt, potrzeba dużo czasu, cierpliwości i przede wszystkim serca. Na jakość produktu wpływa tradycyjny sposób przygotowania i wypiekania w tradycyjnym piecu. Przepis przekazywany jest ustnie z pokolenia na pokolenie. Ciasto drożdżowe z kruszonką było i jest po dziś dzień ciastem wyjątkowym, zawsze obecnym w domu pani Reginy podczas obchodów szczególnie ważnych uroczystości. .

PRZEDSIĘBIORCY
Kategoria – Produkty mleczarskie
Turska Dolina Mini Mleczarnia Tomasza Rachockiego, z miejscowości Turza Mała, gmina Lipowiec Kościelny, powiat mławski za Ser Turski (nagroda – grill ogrodowy).
Ser dojrzewający (minimum 4 tygodnie) produkowany jest z niepasteryzowanego mleka krowiego, pełnego o nieznormalizowanej zawartości tłuszczu. Po wlaniu mleka do zbiornika dodawane są bakterie, zaś po 30 min. podpuszczka. Po utworzeniu się skrzepu produkt poddawany jest krojeniu, podgrzaniu do temp. 40 stopni i delikatnie mieszany. Następnie zlewany jest do formy, prasowany, solony i oddawany do leżakowania.

Komentarze (0) pokaż wszystkie komentarze w serwisie

Dodaj komentarz Odśwież

Dodawaj komentarze jako zarejestrowany użytkownik - zaloguj się lub wejdź przez FB