28 listopada 2016 r. grupa kobiet z czterech Kół Gospodyń Wiejskich oraz Gminnego Klubu Emerytów w Sypniewie uczestniczyła w wyjazdowych Warsztatach Kulinarnych w Białymstoku.
Pomysłodawcą zorganizowania warsztatów był Gminny Ośrodek Kultury i Gminna Biblioteka Publiczna w Sypniewie. 22 panie wyruszyły autokarem do Studia „Atuty” w Białymstoku, aby nauczyć się przyrządzać dania z gęsiny. Na miejscu powitali je gospodarze Studia „Atuty”.
Kobiety przygotowały udka gęsie konfic i pierś z gęsi, pęczotto, puree pietruszkowe. Dodatkiem do mięsa były buraczki korzenno – wiśniowe, a na deser flan wykonany z soku pomarańczowego, pieczony w kąpieli wodnej. Panie z kół gospodyń wiejskich dowiedziały się wiele na temat potraw z mięsa gęsiego oraz wołowego. Prowadząca warsztaty kulinarne chętnie udzielała porad i informacji na tematy kulinarne.
Kobiety przygotowały udka gęsie konfic i pierś z gęsi, pęczotto, puree pietruszkowe. Dodatkiem do mięsa były buraczki korzenno – wiśniowe, a na deser flan wykonany z soku pomarańczowego, pieczony w kąpieli wodnej. Panie z kół gospodyń wiejskich dowiedziały się wiele na temat potraw z mięsa gęsiego oraz wołowego. Prowadząca warsztaty kulinarne chętnie udzielała porad i informacji na tematy kulinarne.
Przyrządzane przez siebie potrawy gospodynie miały możliwość skonsumować i ocenić. Po czterogodzinnym pobycie w Studio „Atuty” przyszedł czas na spacer po białostockim rynku, jak również obejrzenie z zewnątrz Pałacu Branickich.
Warsztaty to dobry pomysł, aby nauczyć się czegoś nowego w sferze kulinarnych smaków, więc wszystkie uczestniczki wróciły wzbogacone o nowe doświadczenia.
Warsztaty to dobry pomysł, aby nauczyć się czegoś nowego w sferze kulinarnych smaków, więc wszystkie uczestniczki wróciły wzbogacone o nowe doświadczenia.
Na podstawie informacji UG Sypniewo
Zdjęcia: KGW w Sypniewie
Komentarze (0) pokaż wszystkie komentarze w serwisie
Dodaj komentarz Odśwież
Dodawaj komentarze jako zarejestrowany użytkownik - zaloguj się lub wejdź przez