środa, 26 lipca 2017. Imieniny Anny, Mirosławy, Joachima

Ekologia, tradycja, natura, smak i zdrowie

2016-05-12 13:52:03 (ost. akt: 2016-05-12 14:07:17)

Podziel się:

22 kwietnia uczniowie klas: gastronomicznej, przetwórstwa mleczarskiego oraz agrobiznesu w Zespole Szkół im. Żołnierzy Armii Krajowej w Makowie Mazowieckim, pojechali do Warszawy na 5. Targi Produktów Tradycyjnych i Ekologicznych „Regionalia”

Ekologia, tradycja, natura, smak i zdrowie– to hasła, wokół których skupiła się Vedycja Targów Regionalia organizowanych w Centrum MT Polska. Podczas imprezy lokalni producenci zaprezentowali szeroki wybór organicznej żywności i produktów
wytwarzanych na bazie receptur przekazywanych z pokolenia na pokolenie. Wydarzenie bardzo dobrze wpisuje się w popularny
trend slow food promujący dbałość o zdrowie i środowisko.

Na targach można było znaleźć: produkty z list tradycyjnych
i regionalnych, żywnośc ekologiczną i organiczną, produkty ekologiczne, mięso, wędliny, garmażerka, ryby, wyroby mleczarskie, miody, wyroby pszczelarskie, wyroby cukiernicze,
przetwory, wina, nalewki, wódki i browary regionalne,
modę inspirowaną folklorem, pokazy twórców ludowych,
technik wytwórczych, kosmetyki naturalne, wyroby rzemieślnicze i rękodzieło, przyprawy, zioła, kawy,kerbaty, oliwy i oleje,
biżuterię, modę inspirowaną folklorem, tekstylia odzież, firmy oferujące kompleksowe usługi cateringu dietetycznego, eko organizacje, stowarzyszenia i fundacje.
Uczniowie mogli również degustować co niektóre
produkty. Kolejnym punktem wycieczki było Centrum Techniki
Kulinarnej. Jest to miejsce w którym odbywają się liczne
festiwale kulinarne, prezentacje produktów, pokazy kulinarne, testy, konkursy, szkolenia, warsztaty, konferencje,
programy telewizyjne, degustacje, wykłady. Uczniowie mieli możliwość obejrzeć największą w Polsce gastronomiczną
salę szkoleniową z profesjonalnie wyposażonymi stanowiskami
treningowymi, wzorcowym zapleczem gastronomicznym i widownią

Komentarze (0) pokaż wszystkie komentarze w serwisie

Dodaj komentarz Odśwież

Dodawaj komentarze jako zarejestrowany użytkownik - zaloguj się lub wejdź przez FB