Wtorek, 26 września 2017. Imieniny Cypriana, Justyny, Łucji

Mleczny kierunek z przyszłością

2017-03-21 11:47:00 (ost. akt: 2017-03-21 11:45:21)
Uczniowie klasy o profilu technik przetwórstwa mleczarskiego z prezesem MSM Rafałem Rzepką, dyrektorem szkoły Dariuszem Milewskim, kierownikiem kształcenia praktycznego Andrzejem Cesarskim oraz prowadzącą zajęcia Małgorzatą Milewską.

Uczniowie klasy o profilu technik przetwórstwa mleczarskiego z prezesem MSM Rafałem Rzepką, dyrektorem szkoły Dariuszem Milewskim, kierownikiem kształcenia praktycznego Andrzejem Cesarskim oraz prowadzącą zajęcia Małgorzatą Milewską.

Autor zdjęcia: KK

Podziel się:

Dzisiejszy rynek pracy nie jest łatwy dla młodych ludzi. Pracodawcy mają coraz większe wymagania, którym ciężko sprostać świeżym absolwentom szkół średnich. Naprzeciw potrzebom młodych ludzi wychodzi Zespół Szkół im. Żołnierzy Armii Krajowej w Makowie Mazowieckim. Od 2 lat działa tam kierunek technik przetwórstwa mleczarskiego.

Tereny północnego Mazowsza to głównie regiony typowo rolnicze, gdzie głównym aspektem gospodarczym jest właśnie rolnictwo. Oprócz plonów zbieranych z pól gospodarze utrzymują się również z hodowli zwierząt, głównie krów mlecznych. Stwarza to ogromne możliwości dla przemysłu mleczarskiego. W powiatach północnego Mazowsza nie brakuje zakładów zajmujących się przetwórstwem mlecznym. Brakuje natomiast wykwalifikowanej kadry.

Obserwacja rynku wyznacznikiem kierunku edukacji
Jak podkreśla dyrektor ZS im. Żołnierzy Armii Krajowej Dariusz Milewski, rynek pracy w powiecie makowskim jest trudny. Bezrobocie utrzymuje się na podobnym poziomie od lat, pomimo tego, że w całym kraju ma tendencję malejącą. Wielu uczniów po ukończeniu gimnazjów wybiera, jako dalszy etap kształcenia, licea ogólnokształcące, które nie przygotowują młodzieży do konkretnego zawodu.
- Z naszych obserwacji wynika, że wybór dalszej ścieżki kształcenia w dużej mierze zależy od rodziców. Część z nich nie widzi w kierunkach technicznych odpowiedniego prestiżu, zawodu, który niesie ze sobą awans społeczny. Niesłusznie. Wykształcenie techniczne wręcz ułatwia zdobycie przyszłościowej, stabilnej pracy -tłumaczy dyrektor Dariusz Milewski.
Na rynku pracy brakuje obecnie osób o wykształceniu technicznym, szkolonych w określonym zawodzie. Technika dają uczniom nie tylko konkretne kwalifikacje zawodowe, ale również szansę na dalszy rozwój osobisty w postaci egzaminu maturalnego.

Specjalność – mleczarstwo
Biorąc pod uwagę potrzeby uczniów w roku szkolnym 2015/16, w Zespole Szkół im. Żołnierzy Armii Krajowej w Makowie Mazowieckim utworzono nowy profil : technik przetwórstwa mleczarskiego. Patronat nad uczniami tego kierunku postanowiła objąć Mazowiecka Spółka Mleczarska S.A  Zakład Produkcyjny w Makowie Mazowieckim. To otworzyło przed młodymi ludźmi zupełnie nowe możliwości. Podczas 4-letniej nauki w tym kierunku przez okres 2 lat uczniowie mają zajęcia w siedzibie zakładu. W każdy wtorek przez 8 godzin uczą się praktycznego wykonywania zawodu. Nie jest to łatwe zajęcie. Młodzież pracuje z żywnością, a więc dotyczą ich wszystkie przepisy bhp wraz z aktualną książeczką zdrowia. Oprócz tego muszą dokładnie wiedzieć, jakie składniki ze sobą łączyć, poznać specyfikę mleka, które jest przecież płynem organicznym, a także zapoznać się z działaniem maszyn niezbędnych do produkcji wyrobów mlecznych. Uczniowie mają jednak możliwość pracy w bardzo nowoczesnym zakładzie, stojącym na światowym poziomie. Daje im to przydatne umiejętności i wysokie kwalifikacje, dzięki którym mogą ubiegać się o pracę w dowolnym zakładzie mleczarskim.

Gwarancja zatrudnienia
- Często osoby, które ukończyły studia w  kierunku mleczarskim nie mają wystarczającej wiedzy praktycznej. W przypadku absolwentów kierunku technik mleczarstwa uczniowie mogą zdecydować, że chcą już iść do pracy. Oczywiście nie wyklucza to dalszego kształcenia. Wielu naszych pracowników zdobywa wiedzę na studiach, jednocześnie pracując. Jednak absolwenci tego kierunku będą rekrutowani w pierwszej kolejności, ponieważ my będziemy znać ich możliwości i kompetencje, a oni nasz zakład i pracowników - mówi Rafał Rzepka, prezes MSM S.A. W planach spółki jest rozbudowa Zakładu Produkcyjnego w Makowie.
- W powiększonym zakładzie produkcja wzrośnie dwukrotnie w ciągu najbliższych 2 lat. Zakład będzie się intensywnie rozwijał. Docelowo będziemy zatrudniać 400 osób - zapowiedział prezes MSM S.A.

Zwiedzali Grecję
Uczniowie ZS im. Żołnierzy Armii Krajowej w Makowie Mazowieckim oprócz kształcenia miejscowego mają możliwość korzystania z programu unijnego Erasmus +. Najpilniejsza młodzież z kierunku technik mleczarstwa w listopadzie 2016 roku miała możliwość wyjazdu do Grecji.
- Odwiedziliśmy tłocznię, gdzie tworzona jest oliwa z oliwek. Kto by pomyślał, że drzewa oliwne wydają pierwszy plon po 60 latach? Udaliśmy się także do rodzinnej wytwórni sera feta, aby zobaczyć na własne oczy w jaki sposób, jakimi metodami i w jakich warunkach wytwarzany jest ten słynny ser. Poza tym młodzi ludzie mieli okazję  zwiedzić tamtejsze zabytki. - mówił kierownik kształcenia praktycznego ZS w Makowie Andrzej Cesarski. Edukacja w makowskim ZS niesie ze sobą nie tylko gwarancję zatrudnienia, możliwość rozwoju zawodowego, ale także jest szansą na poznawanie nowych kultur, metod produkcji w innych krajach. Warto pokazywać uczniom, że wybrany przez nich zawód jest przyszłościowy, a przykładanie się do nauki niesie ze sobą same pozytywne skutki.

Co chcecie robić w przyszłości?
Zwykle młodzież nie zna odpowiedzi na te pytanie. Trudno im się dziwić, ich przyszłość dopiero się kształtuje, a wybór zawodu to poważna decyzja. Uczniowie będący pod opieką p. Małgorzaty Milewskiej określają ten kierunek jako trudny, wymagający dużego skupienia i wielu umiejętności.
- Na pewno ten kierunek nie należy do najłatwiejszych. Wszystko zależy od chęci. Jeśli będziemy się przykładać, damy sobie radę. W zakładzie panuje miła atmosfera, a praca jest przyjemna. - mówi Daniel, jeden z uczniów 2 klasy technikum mleczarskiego.
- To kierunek trudny, wymagający, ale po nim jest szansa na dobrze płatna pracę - dodaje jego koleżanka Gabrysia.
- Zawód mleczarski pośród wszystkich technologii spożywczych zawsze był uważany za elitę zawodu ze względu na swój uniwersalizm - mówi prowadząca zajęcia Małgorzata Milewska.
Podczas gdy rynek pracy jest "przesycony" pracownikami o wykształceniu humanistycznym, młodzi ludzie mają ogromne szanse rozwoju i zatrudnienia na kierunkach technicznych. Warto wziąć to pod uwagę, wybierając kierunek dalszego kształcenia.
KK

Uczniowie klasy o profilu technik przetwórstwa mleczarskiego z prezesem MSM Rafałem Rzepką, dyrektorem szkoły Dariuszem Milewskim, kierownikiem kształcenia praktycznego Andrzejem Cesarskim oraz prowadzącą zajęcia Małgorzatą Milewską.
Uczniowie klasy o profilu technik przetwórstwa mleczarskiego z prezesem MSM Rafałem Rzepką, dyrektorem szkoły Dariuszem Milewskim, kierownikiem kształcenia praktycznego Andrzejem Cesarskim oraz prowadzącą zajęcia Małgorzatą Milewską. Fot.K.K.
Uczniowie ZS im. Żołnierzy Armii Krajowej w Grecji
Uczniowie ZS im. Żołnierzy Armii Krajowej w Grecji
Podczas pobytu w Grecji młodzież odwiedziła wytwórnię sera feta
Podczas pobytu w Grecji młodzież odwiedziła wytwórnię sera feta
Uczniowie podczas procesu produkcji
Uczniowie podczas procesu produkcji. Fot.M.Milewska

Uczniowie podczas procesu produkcji. Fot.M.Milewska

Komentarze (1) pokaż wszystkie komentarze w serwisie

Dodaj komentarz Odśwież

Zacznij od: najciekawszych najstarszych najnowszych

Dodawaj komentarze jako zarejestrowany użytkownik - zaloguj się lub wejdź przez FB

  1. Jaś #2210084 | 188.146.*.* 27 mar 2017 11:15

    Roboty do taśmy

    Ocena komentarza: warty uwagi (1) ! - + odpowiedz na ten komentarz